Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Építészmérnöki IntézetÉpített Környezet Tanszék

Salamon Márta Anna

  • Beosztás:Nyelvtanár
  • Email:

  • Iroda:A1417

Szervezeti egység

Építészmérnöki Intézet - Épített környezet Tanszék

Elérhetőségek

+36 1 252 1270

Oktatott tárgyak

  • Angol nyelvi tárgyak

Bemutatkozás

Végzettség:

  • 1990-ben az ELTE Bölcsészettudományi Kar osztatlan ötéves képzésén végeztem, mint angol nyelv- és irodalom szakos tanár és lengyel filológus.  
  • 2001-ben üzleti szaknyelvi tanár diplomát szereztem a Londoni Kereskedelmi -és Iparkamaránál (LCCI), 2003-ban szóbeli vizsgáztatói jogosultságot kaptam az LCCI magyarországi nyelvvizsgaközpontjában, ahol aktív vizsgáztató vagyok. 
  • 2011-ben elvégeztem egy mentor kurzust a Nyelviskolák Szakmai Szervezeténél, majd egy Európai Uniós szaknyelvi kurzust angoltanárok részére a TEMPUS Alapítványnál. 

Munkatapasztalatok:


Angoltanárként kezdetben különféle nyelviskolák lakossági és céges nyelvtanfolyamain tanítottam általános- és üzleti szaknyelvet és prezentációs kurzusokat, majd 2000-től ezt kiegészítette a felsőoktatásban végzett munka: tanítottam angol tanárképzésben stílusgyakorlatokat és fordítástechnikát, üzleti főiskolákon általános- és üzleti szaknyelvet.
Az Óbudai Egyetemen 2008 óta tanítok általános, üzleti és műszaki szaknyelvet. Eleinte az egyetem Nyelvvizsgaközpontjában felkészítő tanfolyamokat tartottam az LCCI üzleti szaknyelvi vizsgára, majd 2010-től mostanáig a Keleti Károly Gazdaságtudományi Karon tartottam általános és üzleti szaknyelvi kurzusokat magyar és külföldi (Erasmus) hallgatók csoportjainak.
2014-ben kezdtem műszaki szaknyelvet is oktatni az egyetemen, intenzív nyelvi kurzusokon tanítottam a Science Without Borders nevű kétoldalú állami programban részt vevő brazil hallgatók csoportjait, majd 2017 óta a Rejtő Sándor Könnyűipari Kar és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatóit, valamint a Stypendium Hungary program keretében az egyetemen tanuló nemzetközi hallgatókat. 
2015-től 2017-ig egy kollégámmal kidolgoztam az Óbudai Egyetem műszaki és gazdasági felsőfokú szakképzésének angol e-learning tananyagát, amit azóta a nappali és levelező képzéseken a gyakorlatban is alkalmazok.  
Több alkalommal részt vettem az egyetemen oktató kollégák nyelvi fejlesztésében, legutóbb az EFOP.18-19-pályázat keretein belül tanítottam angol nyelvre és prezentációs készségekre az óbudai campus-okon dolgozó oktatókat és adminisztratív munkatársakat.
A nyelvtanítás mellett fordítóként is működöm, különféle szaknyelvi szövegek fordítását, illetve lektorálását vállalom, több építészeti szakkönyv angol nyelvű kiadványának munkálataiban vettem részt.