Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
EIG CONCERT JAPAN - GREENQUAL 2024-2027 

ÓE YBL siker: Japán-lengyel-magyar együttműködés a karbonsemleges városokért

Örömmel jelentjük be, hogy a #GREENQUAL projekt támogatást nyert az "EIG CONCERT-Japan, 10th call: Solutions for Carbon-Neutral Cities" (Megoldások a karbonsemleges városokért) című felhívás keretein belül!

Az European Interest Group (EIG) CONCERT-Japan egy nemzetközi kezdeményezés az európai régió és Japán közötti tudományos, technológiai és innovációs (STI) együttműködés támogatására és erősítésére.

A 2023. október 16-án, Varsóban tartott tudományos bizottsági ülés gondos mérlegelése után hat projektet választott ki a japán és európai kutatók részvételével megvalósuló pályázatok közül, melyek 2024 első felében kezdődnek, és hároméves időtartamra kaptak finanszírozást.

Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar kutatói magyar, japán és lengyel partnerekkel együttműködve vizsgálják a zöld felületek hatását a különböző éghajlaton fekvő, sűrűn beépített városszövetekben, és optimalizált terveket készít a klímaadaptáció, a víz, a talaj és a levegő minőségének növelése érdekében, illetve, hogy támogassa a szén-dioxid elnyelőket, és egészségesebb környezetet biztosítson az itt élőknek.

A konzorcium vezető kutatói:
Prof. Michihiro Kita az Oszakai Egyetemről (Japán projektvezető), Dr. Sugár Viktória az Óbudai Egyetemről (európai projektvezető) Dr. Hartmann Bálint és Dr. Iváncsics Vera az F4STER-től, valamint Dr. Barbara Czesak és Dr. Renata Różycka-Czas a Krakkói Mezőgazdasági Egyetemről.

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar