Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Tanszék bemutatása

A Geotechnikai és Tartószerkezeti Tanszék 2020-ban alakult meg, az Építőmérnöki Intézet két szakcsoportjának – a Geotechnikai Szakcsoport és a Mechanika és Tartószerkezetek Szakcsoport – összevonásával.
A tanszék oktatja a mechanika tantárgycsoportot (statika, szilárdságtan stb.), e tantárgyak képezik az építőmérnöki tudás egyik, nagyon fontos alapját. Másrészről a geotechnika alapozó tárgyait is oktatjuk (mérnökgeológia, építésföldtan, talajmechanika).
A specializációk közül, korábban a Magasépítési- és a Geotechnikai specializációt, 2021-től a Geotechnikai és tartószerkezeti specializációt gondozzuk. Így a tanszék oktatja a mély – és magasépítési szerkezettervezés szakirányos tantárgyait, egészen a szakdolgozatok készítéséig.
A tanszék működteti a Geotechnikai Laboratóriumot, amely a többi intézeti laboratóriummal (számítástechnikai, építőanyagok stb.) kiegészülve, segíti a gyakorlatorientált képzést. Interdiszciplinaként a tanszék részt vesz környezetvédelmi, jogi és EU-s ismeretek oktatásában is.
Az intézet keretein belül, a tanszék oktatói és meghívott óraadók tartják a nyári Geotechnikai mérőgyakorlatot, Nagymaroson.
A tanszék oktatói és óraadói az iskolai-, szakmai-, és tudományos közélet elismert szakemberei, akik a tudásuk átadását hivatásuknak tekintik. 

Vezetők