Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Tanszék bemutatása

A tervezés oktatásnak komoly és egészen a jogelőd iskoláktól eredeztethető hagyománya van itt az YBL-ön.

Maga a MESTER - Ybl Miklós - volt aki, ha nem is a dolgos hétköznapok oktatójaként, de az intézmény alapító eszményének létrehozójaként sokat tett az iskola létrejöttéért. Majd ezt követően az itt zajló egyedi és országos hírű "építő-mester" képzés záróvizsga bizottságának elnökeként fémjelezte az itt történő oktatás minőségét. Ezen vizsga során a jelölteknek hat óra alatt egy középület terveit kellett megtervezni 1:200 léptékben, és ezt követte a kivitelezési ismereteket és a kalkulációs képességeket felmérő szóbeli vizsgarész.

Tehát tervezés és annak oktatása nélkül nincs minőségi építész képzés, mert ugyan nem minden végzett diák lesz tervező építész, de legyen kivitelező, hatósági mérnök, avagy műszaki ellenőr vagy szakértő, de a tervezés ismerete és megértő tudása nélkül lehetetlen magas minőségi szinten művelni a csodálatos építész szakma bármely szegletét.

Hagyománytisztelet, hagyomány ismeret, a 3.évezred legkorszerűbb technikái és mindezeket átlengő fontos építészeti szellemi áramlatok ismerete, és generalista jártasság megszerzésének képessége jellemzi végzős diákjainkat. Garancia erre a kiváló építész gárda: 5 egyetemi tanár és nem kevesebb YBL-díjas és akadémikus mellett az ambiciózus fiatal oktató korosztály jelenléte teszi az ország egyik legerősebb tervezési oktató műhelyévé a tanszéket.

Prof.Dr. Kiss Gyula  habil DLA
tanszékvezető egyetemi tanár

Vezetők