Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Történeti épületek digitális modellezése
Építéstan TanszékÉpítészmérnöki Intézet

A Történeti épületek digitális modellezése tantárgy keretében a Hallgatók megismerkednek az épületinformációs modellezés (BIM) módszertanával és annak gyakorlati alkalmazásával. A félév során archív tervtári dokumentumok, illetve építész hagyatékok felhasználásával történeti épületek modelljei készülnek el különböző részletezettséggel, a félév elején előre meghatározott célok támogatására: jellemzően vizualizáció és értékmegőrzés, épület- és városi léptékű analízisek, döntéselőkészítés-döntéstámogatás.

Az előző félévekben a hallgatók foglalkoztak többek között épületszerkezeti modellezéssel; a budapesti VII. kerület épületeinek digitális rekonstruálásával; feldolgozták a Nagykörút Blaha Lujza tér és Nyugati pályaudvar közötti szakaszának épületeinek egy részét; készítettek egyszerűsített városmodelleket a pesti belvárosra (VI-VII-VIII. kerületek) és külső kerületek (II., XIV., XV.) lakótelepeire; valamint készítettek részletes modelleket Kós Károly erdélyi épületeiről. 

A tantárgy célja, hogy a Hallgatók olyan módszerekkel ismerkedjenek meg, melyek épített – főleg történeti – környezetünk dokumentálását segítik.

Galéria