Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Épületenergetika
Építéstan TanszékÉpítészmérnöki Intézet

Az Épületenergetika tantárgycsoport keretében a Hallgatók megismerkednek az épületenergetikai módszertanokkal és azok gyakorlati alkalmazásával. A félév során komplex tervezési és kivitelezési gyakorlatban elterjedt épületenergetikai (épületfizikai és épületgépészeti) technológiák áttekintése. Önálló és komplex alkotó, tervszerű, pontos és igényes mérnöki munkafolyamatok áttekintése. A tantárgy elősegíti a komplex szakági együttműködési képességek fejlesztését, a mérnöki illetve nemzetközi kooperatív munkához szükséges kompetenciáinak tágítását.

A tantárgy célja, hogy a Hallgatók olyan épületenergetikai módszerekkel ismerkedjenek meg, melyek mérnöki fenntarthatósági és energiahatékonysági szemléletüket segítik.

Tartalom

Épületenergetikai, épületfizikai, épületgépészeti technológiák típusaik és részleteik. Hagyományos és megújuló energetikai és épületgépészeti rendszerek. Víz, melegvíz, csatorna, gáz épületgépészeti rendszerek. Megújuló energetikai épületgépészeti rendszerek. Napkollektor, hőszivattyú, biomassza, napelem. Egyéb épületgépészeti technológiák.