Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
I'5_2022_VESZPRÉM

Az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói az Ipari Örökség Tanműhely (I'5) szervezésében egy rendhagyó nyári Teamwork-ön vettek részt, melynek célterülete a 2023-as Európa Kultúrális Fővárosa címet elnyerő Veszprém volt.

A hallgatók meglátogatták a veszprémi régió 1-1 kiemelkedő építészeti értéket hordozó ipari épületét (veszprémi malmok, LÉGÓ-pincék, egykori Vidámpark, Inotai Erőmű, stb.)

A hallgatói teamek 4 ötlettetvet készítettek a város és a régió ipari örökségének kulturális hasznosítására (akár az EKF-programsorozat estleges részeként is) - "Hang-ár", "FÉNY.", "HANG_VESZ_TÉS" és "MEMO_CUBE" címekkel. "Víz és levegő; két őselem, ami a város életében meghatározó szerepet tölt be. Ezeket az elemeket megragadva és vegyítve a város kulturális és zenei múltjával áll össze a Hang_ár.

Célunk az egykori Vidámparkban működő kisvasúti alagút átalakítása oly módon, hogy benne bemutatásra kerülhessen a város és a régió zenei múltja és jelene." "Koncepciónk alapját a kulturális központként revitalizált Egykori Gyermekkórház szomszédságában lévő fűtőházhoz tartozó kémény hasznosítása adja. Szerettük volna, ha a megmaradásra ítélt kürtő nem csak egy, a múltból ottfelejtett romot jelentene az arrajáróknak, hanem tényleges, értékes tartalommal bíró jel(kép)-pé válna. A világítótoronyként "ragyogó", mindenhonnan látható, kilátóvá alakított kürtőre, különböző magasságokban "üveg kalickákat" helyeztünk el, amelyek egy egy fontosabb kulturális gócpontra nyújtanak kilátást."

"A koncepciónk célja, hogy a hanyatló, vagy már elbontott, egykor a helyi közösség számára nagy jelentőséggel bíró ipari épületekre - nem csak Veszprémben hanem az egész régióban. Egyszerű de figyelemfelhívó dobozszerű installációkat elhelyezve információt adhatunk (kívül, belül) az érdeklődőknek az épületek múltjáról és jelenéről. A projekt előnye, hogy könnyen installálható, ezért nem csak Veszprém területén hanem az egész régióban lehelyezhetőek ahol hasonló ipari építészeti érték található. Kiindulásnak a veszprémi Séd völgyében található 15 malom emlékét elevenítettük fel, feljelölve őket a térképre."

"Koncepciónk alapját a Veszprémben jelentős hagyományokkal bíró utcazenélés adta, melyeket a város egykori ipari területeinek hasznosításával is összekötöttünk. A "prototípusokat" az egykori Balaton Bútorgyár és a Vidámpark menti hídfőnél lévő területekre terveztük. Az egyik projekt a Völgylépcső dolomit sziklájáról meredeken lefutó, kürtszerű elemek csoportjából áll. A kürtök a szél erejét kihasználva interaktív módon megszólaltathatók. Az uralkodó szél a kürtök felső sípjain befúj, így megszólaltatva az egyes kürtöket, amik a völgyben a hangot sokszorosára erősítik.

Az másik installáció két egymásnak hátat fordító kürtből áll, melyek közé a zenész/ zenekar kényelmesen elfér, igényeik szerint alakítható a hangosító kürtök helyzete. A kürtök zenészek felőli része kis keresztmetszetű, míg a két külső oldalon fokozatosan kiszélesedő nyílásokból áll. A hanghullámok terjedését kihasználva a kürtök felerősítik azokat, így akár több száz fő is élvezheti az előadást. A szerkezet könnyedségéből adódóan bármikor áthelyezhető és emberi erővel is  ozgatható."

I'5_2022 résztvevők (ÓE Ybl):
Ádám Kristóf
Bacsa Bernadett
Baglé Dávid
Czebe Nikolett
Deák Angéla
Kulcsár Dávid
Nyárai Fruzsina
Sánta Richárd
Schmidtmayer Bianca
Szenner Hanna
Virág Norbert

Kutatási munka vezetője:
Dr. Csontos Györgyi DLA (ÓE YBL, egyetemi docens)


Kiadványt szerkesztette:
Nyárai Fruzsina (ÓE Ybl demonstrátor)

Készítette:
Deák Angéla (ÓE YBL, hallgató)

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar