Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
.
Formatervezés MSc
Építész MSc

2021 december

Az építészettel kapcsolatban két ponton jut szerephez a formatervezés: eredendően az építészeti elemek tervezésekor, amikor a funkciót szolgáló építőelemeknek, a tereket határoló szerkezeteknek adunk formát, másodlagosan pedig olyankor, amikor az építmények és használó ember közötti teret kitöltő, a használathoz kellő eszközök megtervezése a feladat. A tantárgy célja rávezetni a hallgatót a másodlagosnak nevezett feladat megoldásának módjaira, a hely jelentőségének felismerésére, a kapcsolódások szükségességére, a strukturális szemlélet gyakorlására.

Minden félévben más témát dolgozunk fel, a legutóbbiban a COVID okozta viselkedési formákat tanulmányoztuk. Próbáltunk válaszokat keresni arra, hogy hogyan hatott a home office az életterünkre, utólag milyen dolgokon változtatnánk, vagy esetleg milyen új dolgok kúsztak be az életünkbe, amik megléte a COVID előtt elképzelhetetlen volt.  Ennek okán a félévben nem csak valódi használati tárgyak készültek, hanem átvitt értelemben”használható” tárgyak, amik a lelkünket hivatottak szolgálni.

A hallgatók max. 3 fős csapatokban dolgozhatnak, és a félév elsődleges célja, hogy egy 1:1-es tárgy készüljön, ami funkcionál is, és olyan anyagokból épül fel, ami a használhatóság mellett az esztétikát is szolgálja. Nem formamodelleket gyártunk.

Az idei félévben különösen nagy szerepet kapott a humor. Sokszor adott problémákra nem tudtunk valóban prakikusan használható tárgyat tervezni, hanem a szituáció abszurditását emeltük ki. Ennek megfelelően, a válasz is abszurdra sikerült: ilyen tárgy lett például az online meetingeknél használható háttérkitakaró elem, amely hátizsákként vehető fel. Megolva azt a problémát, amikor a softveres háttérkitakarás nem jól működik, vagy nem takar ki elég személyt a háttérben.

Születtek olyan tárgyak is, amik viccesnek indultak, pl. a wc-n ülve használható lábtartó, mely annak okán merült fel, hogy a home office-nál megnőtt a wc-n töltött idő hossza. A tervezés-, és kutatások után viszont kiderült, hogy ennek nagyon is jó egészségügyi hatásai vannak, illetve mivel integrálódott a wc papír tartóhoz is, esztétikailag is nagy szerepet kapott a mellékhelységben.

De emlékezetes volt az asztalhoz rögzíthető cica tartó is, ami a munkát végző személyt mentesíti a házi kedvenc folyamatosan combon fekvő súlyától, vagy a fontos megbeszélést jelző villogó doboz is, ami tv/rádió stúdiókból ismert “on air” lámpákból inspirálódott, mintegy nyomatékosítva, hogy “most tényleg ne zavarj!”.

Készültek valóban praktikus tárgyak, komoly tervezési- és kutatómunkával, például az ergonómiai kisszék, melynek nincs fix ülőpontja, hanem a gerinc mozgását követi ülés közben, vagy a szimplán térelválasztóként működő térelválasztó, ami a “sokan vagyunk kis térben” problematikáját hivatott orvosolni.

Aztán itt van még a háttámla, melyet ágyban lehet használni, és úgy segíti a munkavégzést, a kanapé karfájára rakható tálca, mely kisasztalként funkcionál és egyben telefontartó is, és az óra, mely jelez, ha lazítanunk kellene, és nem mellesleg a boros üveget is tárolhatjuk benne, hogy rögtön kéznél legyen, ha kell a lazításhoz.

De készültek olyan tárgyak is, amik a mentális egészségünkre koncentráltak, és a bezártságot és monotinitást igyekeztek orvosolni. Ilyenek voltak a növénytartó és lámpa egyben, mely közvetlenül az asztalhoz akasztható, kis természetet csempészve az otthonunkba, vagy a ruhacsipesz lámpa, melyet meeting közben akár át is lehet rendezni, mint nyugtató pótcselekés, vagy a saját betondísztárgy készítő készlet, mint relaxációs új hobbi.

És itt van még a szimplán szép kategória, a váratlan formavilágú asztalhoz húzható kuka, az esztétikus, lézerezett fa kézi súlyzó, hogy home officenál se feledkezzünk meg a sportról, vagy a beton dohányzó asztal, szimplán csak azért, mert a rengeteg otthon töltött idő vezetett rá minket arra, hogy erre a bútorra most már igenis szükségünk van.

Minden formatervezés félévben készülnek olyan tárgyak, melyek nem csak funkciójukban, de formavilágukban is kiemelekedően sikerülnek. Azért viszont nagyon büszkék vagyunk a csapatokra, hogy kivitelezésben tényleg profi minőséget hoznak. És ez a lényege ennek a tantárgynak, hogy a hallagtók 1:1-es léptékben dolgozzanak, és lássák, hogy a skicceik és terveik hogyan kelnek életre.
//Dr. habil Szösz Klaudia DLA//