Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
.
Duális Építőmérnöki Képzés az Ybl-ön_Interjú a Grabarics Kft. gyakornokával Kocsis Norberttel
Duális Építőmérnöki KépzésÉpítőmérnöki BSc
Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon lehetőség van az Építőmérnöki alapszakot duális képzési formában is végezni. A duális és a nem duális képzésben részt vevő hallgatók a tanév során együtt tanulnak, és a félév oktatási időszakán kívül a karral együttműködési megállapodást kötött cégnél dolgoznak szakmai mentorok irányítása alatt. Karunk szerződésben áll a Grabarics Építőipari Kft.-vel

A Grabarics Gábor által alapított családi vállalkozás az elmúlt közel 30 év alatt az ország egyik meghatározó generálkivitelező középvállalatává nőtte ki magát és a fejlődés nagyiramban folytatódik tovább. A cég sikerének egyik titka a szakmai elhivatottságuk, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy felkarolják a pályakezdő hallgatókat, akik ennek köszönhetően kivételes gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert.A duális építőmérnöki képzés hallgatójával, Kocsis Norberttel beszélgettünk, honnan indult és milyen hatással volt rá az elmúlt három év.

Miért döntöttél a duális képzés mellett?

•Unokatestvérem – aki szintén duális képzésben tanult - ajánlotta, ezért olyan egyetemet kerestem, ahol erre volt lehetőség. Azért is döntöttem emellett, mert fontosnak tartottam, hogy az egyetemi elméleti tudás mellé nagy gyakorlati tapasztalatot is szerezzek, ami ebben a szakmában nélkülözhetetlen.

Az egyetemi általános felvételi eljárás mellett a duális képzést indító cégnél is felvételizni kell. Hogyan készültél erre, amikor a Grabarics Kft.-hez jelentkeztél?

•Ugyanúgy készültem rá, mint egy állásinterjúra. Megnéztem a cég honlapját és Youtube csatornáját. Végigolvastam a cégprofilt, illetve az éppen zajló projekteket.

Mi volt a legnehezebb az első évben?

•Ki kellet alakítani egy új rendszert az életemben, hogy az egyetemen és a munkahelyen egyaránt a legjobbat tudjam nyújtani. A Grabarics Kft.-nél nagyon rugalmasak a gyakorlati idővel kapcsolatban. Számukra a legfontosabb, hogy az egyetemi képzéssel megfelelően tudjunk haladni. Mindenben segítenek minket bármilyen kérdésünk vagy nehézségünk adódik az egyetemen.

Hová pozícionálnád magad a cégen belül? Hogyan viszonyulnak hozzád a munkatársaid?

•Számos beosztásban dolgoztam már a cégnél a művezetőtől a gyártásvezetőig. Véleményem szerint a kollégák nagyon tisztelnek elhivatottságom és munkamorálom miatt. Mindenkivel könnyen kijövök és rengeteg támogatást kapok.

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

A cégvezetői elismerésből a duális hallgatók sem maradnak ki

Milyen hátrányokkal és előnyökkel jár tanulmányaidban a Grabarics Kft.-nél töltött idő?

•Nehézségeket nem tudok mondani, de előnyöket annál inkább. A legnagyobb előnynek azt tartom, hogy a kivitelezésen élőben láthatjuk, amit tanulni fogunk, így sokkal gyorsabban megérthetjük az előadások anyagait. Tervezési feladatoknál is sokkal könnyebb dolgunk van, mivel már láthattuk és tapasztalhattuk a valóságban, hová helyeződik a hangsúly. A tervezés során már számításba tudjuk venni - mert a papír mindent elvisel, de a valóság kicsit más-, hogy az adott szerkezetet, hogyan lehet majd könnyedén kivitelezni.

Mi a véleményed, érzékelhető különbség a duális képzésben tanuló diákok és a hagyományos képzésben résztvevők teljesítménye között?

•Erről oktatóimat kellene megkérdezni, de véleményem szerint érzékelhető, mivel a duális képzésben tanuló diákok magasabb szakmai rálátásának hála, könnyebben tudták elvégezni a tervezési feladataikat.

Mi volt eddig a kedvenc munkád, amit a Grabarics Kft.-nél végezhettél?

•A legkiemelkedőbb a GVB-nél (Grabarics Vasbeton Előregyártó Üzeménél) a gyártásvezetői gyakornok pozícióban eltöltött idő volt. Az előregyártó üzemben egésznap pörgés van, át kell látni a teljes gyártási és szerelési folyamatokat. Volt amikor egyszere hat helyre gyártottunk elemeket, ennek lebonyolítása nagyon nagy szervezést és odafigyelést igényel. Élvezem minden pillanatát amit az üzemben tölthetek.

Milyen projekteken vettél részt az elmúlt években?

•Az eddig eltöltött három év alatt a cégnél részt vettem négy generálkiviteli projektben. A Budai Irgalmas Rendi kórház beruházás I. üteménél, a Balaland Apartman, a Balaland Hotel és az Orczy úti Aldi projekteken. Jártam kint a Grabarics Kft. németországi telephelyén, mely csodálatos a Boden-tó és az Alpok lábainál található. A legjobbnak a GVB (Grabarics Vasbeton Előregyártó Üzem).

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Budai Irgalmasrendi Kórház

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

BalaLand Residence Apartmanhotel

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Aldi_Budapest Orczy út

A cég mennyi időt fordít a duális hallgatókra? Szerveznek külön oktatásokat vagy képzéseket?

•A Grabarics Kft.-nél bármelyik projekthez kerültem, szívesen segítettek és válaszoltak minden kérdésemre. Nagyon sokat foglalkoznak a duális hallgatókkal és a pályakezdő fiatalokkal, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Grabarics Gábor –a Grabarics Kft. tulajdonosa- is számos oktatást és képzést tart számunkra. Személyes példám, hogy engem nagyon érdekel az építőipar mellett a cég gazdasági felépítése és működése. A GVB igazgatója, Dr. Perjés Zoltán minden nap munka után egy-másfél órát rám szán a szabadidejéből, hogy oktasson és képezzen. Véleményem szerint kevés olyan vállalat van, ahol a felsővezetők ennyit foglalkoznának a diákokkal.

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Grabarics Gábor oktatást tart a duális hallgatóknak és junior kollégáknak

Kinek ajánlanád a duális képzést? Szerinted mik a legfontosabb tulajdonságok, amelyekkel szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeresen tudja teljesíteni a képzést?

•Mindenkinek ajánlanám, mivel olyan mértékű szakmai tudást kapunk, amit semmivel sem tudunk helyettesíteni. Én szakközépiskolát és technikusi képzést is végeztem, de van olyan kollégám, aki gimnáziumból jött és ugyanúgy tud érvényesülni. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb tulajdonságok:
az elhivatottság, a kitartás és a kemény munka.

Mi a terved az alapképzés elvégzése után?

•Az alapképzés befejezése után, szeretném folytatni tanulmányaimat, és megszerezni az Építőmérnöki Mester diplomát, emellett szeretném folytatni a munkát a Grabarics Kft.-nél.

A cég számos területen támogatója karunknak és visszatérő kiállítója a
minden évben megrendezésre kerülő Ybl Szakmai Napnak is.
A Grabarics Építőipari Kft. duális képzéséről bővebb információ itt olvasható.
Az Ybl Miklós Építéstudomány Kar duális képzés tájékoztatója itt találhatók.

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar