Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
.
BADACSONY ÉS BADACSONYTOMAJ 1850 ELŐTT ÉPÜLT ÉPÜLETEI_TDK beszámoló
TDK

Az 55. Tudományos Diákkonferencián (TDK) Takács Blanka Flóra és Szunyog Gabriella, III. éves építészmérnök hallgatók (konzulens: Dr. Nagy Gergely, egyetemi docens)  “BADACSONY ÉS BADACSONYTOMAJ 1850 ELŐTT ÉPÜLT ÉPÜLETEI” című pályaműve került ki győztesként.

A nyertesek az alábbiakban bemutatják kutatásuk célját, módszereiket, küldetésüket:

"Tanulmányunk Badacsony és Badacsonytomaj 1850 előtt épült építészeti örökségével foglalkozik. A Balaton-felvidék építészeti örökségét pár kiemelkedő példán keresztül elemeztük, valamint a présházak és Badacsonytomaj fejlődését is ismertettük. Tanulmányunk gerincét egy topográfiai kutatás adta. Badacsony kataszteri térképét összehasonlítva a mai műholdas felvételekkel felkerestük a vélhetően még ma is álló épületeket.
Ezek között szerepelnek felújított és kevésbé jó állapotú épületek egyaránt, azonos szempontokból vizsgálva. Sok helyen régi fotókkal összevethető a jelenlegi állapot. Különös figyelmet kapott a tanulmányban az Esterházy Pincegazdaság, amely igencsak fontos szerepet játszott ezen települések életében, munkát adott a helyieknek és hírnevet hozott a környéknek. Ma egy folyamatosan romló állapotú, elhanyagolt épületegyüttes, amelyre szeretnénk kiemelten felhívni a figyelmet munkánkban. Ezen kívül kitértünk még Badacsony és Badacsonytomaj mai, a barokk formákat megidéző épületeire, amelyek túlzó, történelmi hagyományokat rosszul értelmező módon állnak a régi népies barokk épületek mellett."

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar