Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
.
Kiállítás a Torula-Művésztérben_ Hallgatói beszámoló

"2022. április 23-án, szombat reggel indultunk el a Széll Kálmán térről Győrbe, Dr. Kiss Gyula DLA egyetemi tanárunk vezetésével. A kiállítás helyszínének a Torula Művésztér lett kijelölve, amely egykor gyárépület volt. Korábban élesztő üzemként funkcionált, a nevét is erről kapta: a torula egy élesztőgomba neve.
Jelenleg az épület negyedében lett kialakítva egy művésztér kiállító helyiséggel, kisebb műtermekkel.
Kis városnézés után tíz órakor Folláth Szabolcs körbe vezetett mindenkit, mesélt az épület történetéről.

A kiállítóterem Rubik-kocka-szerűen 9 egyforma részre osztható, az Ybl kar a középső egységet kapta, amely 4 oszloppal volt körbevéve. A pillérek között kellett elhelyeznünk a több, mint 20 tablót. A koncepciónk az volt, hogy a bejárattal szemben, ahogy belépünk a helyiségbe 4 tabló viszonylag alacsonyan helyezkedik el és középen utat biztosítva a belső térbe lehet bejutni. A teret a további tablók alkotják, amelyek két oldalt 75 centiméterrel magasabban helyezkednek el. Az hátsó oldal már magasan, további 75 cm-rel fentebb helyezkedtek el, ezek alatt már át lehetett haladni.

Körülöttünk lett elhelyezve az ország többi, építészetet tanító egyetemén tanuló hallgatóinak munkái. Ahogyan belépünk a helyiségbe jobbra elsőre a BME egy minimalista stílussal mutatta be a hallgatóinak terveit. Ezt követően jobb hátul és oldalt a PTE építészeti karának egy szellős elrendezésű kiállításon láthattuk a tablóit és makettjeit. Hátul, a Debreceni Egyetem kiállítása egy nagy kartonhenger volt, amit a falról gurítottak le és egészen begurult a mi kiállításunk alá is. A bal hátsó falon a MOME rajzai voltak a falra tűzve. Ha tovább megyünk a bal hátsó részen és bal elől a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi Egyetem építész kara pakolt ki. Az SZE egy, -labirintus-szerűen- falakkal leválasztott térben ragasztották ki a rajzaikat és műveiket. A kiállításon lehetett látni, hogy minden egyetem egy sajátos stílussal igyekszik egyedülállóvá tenni a saját kiállítás részét, amely különösen színessé teszi az építészetet.

Délután 3-kor készen lettünk a kiállítás elkészítésével. A kiállítás 4 órakor kezdődött, amit Révi Zsolt, a Concilium Arts Alapítvány képviseletében, majd Czigány Tamás DLA, Ybl Miklós-díjas építész, illetve Tutervai Mátyás a Győr-Moson-Sopron megyei építészkamara elnöke beszédével nyitott meg."
-Írta: Mészáros Rebeka és Kolman Martin-

Gratulálunk az impozáns kiállításhoz és köszönjük a beszámolót!

Galéria