Projekt tervezési terület

Újpalota

Ybl Miklós Építéstudományi Kar

1146 Budapest, Thököly út 74

Óbudai Egyetem - Bécsi úti Campus

1034 Budapest, Bécsi út 96/B
© Ybl Miklós Építéstudományi Kar
.
Elhunyt Prof. Em. Dr. Sámsondi Kiss György

Sajnálattal értesítjük Karunk dolgozóit, hallgatóit és azokat, akik ismerték, hogy Prof. Em. Dr. Sámsondi Kiss György karunk volt főigazgatója, 2024. május 20.-án, 90. éves korában eltávozott közülünk.

Az erdélyi Zilahon született 1934-ben, többgenerációs mérnökcsaládban, 1937-től élnek családjával Budapesten, 1958-ban a BME Építészmérnöki Karán diplomázik, 1972-ben kapott kandidátusi fokozatot a térben, időben és funkcióban flexibilis ipari épületek tervezéséért. 1956-ban fegyveres nemzetőr volt, részt vett a forradalmi követelések megfogalmazásában és a leverés után illegális újságok terjesztésében. 1959–83 között állami tervezőirodákban építész tervezőként, ahol többek között a Paksi Atomerőmű első tervezési fázisában is közreműködik, illetve 1980-tól a BME címzetes egyetemi docenseként is dolgozik. Mindezen szakmai előélete alapján felkérték az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium műszaki-fejlesztési osztályának vezetésére, ahol az építésügyi kutatás-fejlesztés irányításával foglalkozott hazai és nemzetközi szinten. A környezettudatos építés fejlesztésére tett javaslatai alapján 1990 júliusában államtitkári rangú kormánybiztossá nevezték ki a Bős–Nagymaros-probléma szakmai kezelésére. 1993 és 1995 között a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumban az EU-ügyek miniszteri biztosa volt, ahol az EU környezetvédelmi programjainak kezelése tartozott hozzá. 1995-ben az Ybl Miklós Főiskola főigazgatójának választották, ezt a pozíciót 1996-1998. között tölti be, mindeközben a Főiskola majd jogutódjai oktatója, az EU tantárgyak megalapítója. 2010-ig az Építéstudományi Egyesület alelnöke. Aktív résztvevője a COST programoknak, a Műszaki Bizottság tagja, tudományos szakértő és rapporteur Magyarország képviseletében, de dolgozott az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) magyar bizottságában is. Részt vett az Európai Gazdasági Bizottság nemzetközi projektjei szervezésében. Titkára volt az EUROBUILD nemzetközi fejlesztő szervezetnek. Számos díja van, köztük kiemelendő Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, illetve Professor Emeritusi címe, melyet évtizedes oktatói, oktatásfejlesztői, kutatói és tudományos munkájáért az Ybl Miklós Építéstudományi Kartól kapta, így búcsúzunk most tőle.

Prof. Em. Dr. Sámsondi Kiss György életének 90 évében, egy tartalmas és gazdag élet után méltósággal eltávozott, mi, akik itt maradtunk, emlékezni fogunk rád, nyugodj békében tanár úr.

© Ybl Miklós Építéstudományi Kar